Over Ons

FESTIVAL VAN VLAANDEREN MECHELEN/KEMPEN vzw
Het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen ontstond 48 jaar geleden uit een reeks orgel- en beiaardconcerten. Anno 2017 kunnen we spreken van het klassiek muziekfeest dat een breed publiek, van volslagen leken tot doorwinterde melomanen, wil verwennen met live klassieke muziek van hoogstaand niveau, met de nadruk op vocale en religieuze muziek. Het actieterrein van het Festival is de provincie Antwerpen. In het voorjaar zet de organisatie in op de stad Mechelen en vocale muziek, in het najaar verhuist de focus naar de wijdere regio Mechelen/Kempen voor MUSICA DIVINA of hemelse muziek in abdijen en begijnhoven. Door het label ʻFestival van Vlaanderenʼ en dankzij de concerten van onze collegaʼs in Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Gent en Leuven, is Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen ook ver buiten de provincie bekend.

FESTIVAL VAN VLAANDEREN KEMPEN
MUSICA DIVINA
Musica Divina is de najaarsreeks van Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen, met prachtige concerten in het schitterende religieuze patrimonium van de Kempen in de Provincie Antwerpen. Honderden bezoekers genieten jaarlijks van hemelse klanken in de pracht en de stilte van abdijen en begijnhoven. De locaties worden met aandacht geselecteerd. Historisch waardevolle sites als de abdijkerken van Averbode, Postel en Tongerlo en de begijnhofkerken van onder andere Hoogstraten en Turnhout vormen het decor van uitgekiende concerten. Elk najaar staan hier artiesten die doorgaans enkel op de grote concertpodia te bewonderen zijn, zoals het Concertgebouw Amsterdam, La Cité de la Musique in Parijs en Wigmore Hall in Londen.

FESTIVAL VAN VLAANDEREN MECHELEN
MECHELEN HOORT STEMMEN
Mechelen hoort Stemmen wil dé referentie zijn voor vocale muziek. Met een gevarieerd aanbod brengt dit Festival de veelzijdigheid van de stem - een instrument dat culturen verbindt, maar ook duidelijk onderscheidt - in kaart. Solo, in koor of in een delicate balans met andere instrumenten; van eeuwenoude tradities tot hedendaagse creaties; tussen West en Oost: de laagdrempelige evenementen, hoogstaande concerten en creatieve workshops van het Festival vormen een ijkpunt binnen het genre. Met TENSO Days, i.s.m. Tenso Network Europe (het Europese netwerk voor professionele kamerkoren), krijgt de 20ste en 21ste eeuwse koorliteratuur alle aandacht die ze verdient, met concerten en workshops door het kruim van de Europese kamerkoren, KORTOM: genieten, feest, gastvrijheid en kwaliteit.

FESTIVAL VAN VLAANDEREN
Klassieke muziekfestivals over heel Vlaanderen en Brussel
Het schitterende architecturaal erfgoed van Vlaanderen biedt bijzonder veel mogelijkheden als infrastructuur voor muzikale evenementen. Al meer dan vijf decennia lang grijpt het Festival van Vlaanderen dit gegeven aan om jong en oud warm te maken voor klassieke muziek. Door jonge, Vlaamse kunstenaars te ondersteunen en aan de spits te staan van vernieuwende trends, draagt de organisatie bij tot de culturele uitstraling van Vlaanderen. Acht festivals met internationale uitstraling (in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant) bouwen op volstrekt eigenzinnige wijze hun eigen activiteiten uit. Met regionale accenten wordt zo het volledige klassieke repertoire van de Middeleeuwen tot heden overspannen, met uitstappen naar traditionele wereldmuziek. Gebundeld betekent dit een hoogstaand concertaanbod van meer dan 550 voorstellingen en educatieve projecten in meer dan 80 steden en gemeenten: een artistieke, toeristische en economische impuls van formaat. Bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen de activiteiten van het Festival van Vlaanderen ontdekken. Het uitzonderlijk rijke aanbod biedt voor elk wat wils!
De vzw Festival van Vlaanderen is een koepelstructuur waarvan 8 Festivals van Vlaanderen lid zijn. Philippe Vlerick is de voorzitter van de koepel.