Poesia Divina


Musica Divinia stelt een nieuw project voor: Poesia Divina, waarin negen Vlaamse dichters trachten vorm te geven aan hun idee van ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’.

Zoals steeds gaat Musica Divina op zoek naar de fundamenten van onze christelijke muzikale traditie. Want of men gelovig is of niet, deze muziek brengt niet enkel genot en verstrooiing teweeg, maar leidt onder andere ook tot bezinning. Net daarom moet de traditie steeds de confrontatie met de hedendaagse tijd aangaan. Traditie heeft namelijk, met de woorden van theoloog Johann Hinrich Claussen, minder te maken met continuïteit dan met conflict en creativiteit.

Met dit in gedachten, vroegen we aan negen Vlaamse dichters om een ‘psalm’ te vervaardigen uitgaande van het festivalmotto. Net als muziek kan poëzie ons immers helpen een glimp op te vangen van deze mogelijke nieuwe hemel en nieuwe aarde. Als ‘gezongen gebeden’ combineren psalmen daarbovenop de kracht van poëzie en muziek. Deze gedichten - één voor elke stad waar het festival neerstrijkt - worden opgenomen in het programmaboek. Ze worden tevens ingesproken door de dichters en op deze website geplaatst.

ONZE DICHTERS
Sofie Verdoodt
Sylvie Marie
Jeroen Theunissen
Jana Arns
Bruno Neuville
Kurt De Boodt
Lies Van Gasse
David Troch
Frederik L. De Laere


met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poeziecentrum