Festival @ Podium 19

Twee voorgaande concerten van het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen worden uitgezonden op Podium 19, het nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Podium 19 & Ludwig van Beethoven op 26.02 om 22:53: Beethoven Equales & Heiliger Dankgesang

LUNALIA vierde de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven met The Beethoven Physical Distance Experience, een vernieuwend digitaal project. Want bijzondere tijden vragen om bijzondere projecten.

Een onderdeel van dit project waren de opnames van de Equales en het Heiliger Dankgesang. U hoort vooreerst de Equales voor trombonekwartet door Thomas Moore, Lode Smeets, Søren Brassaert (tenortrombone) en Bram Meese (bastrombone) in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk van Mechelen. Equali is een benaming voor stukken voor gelijke stemmen of instrumenten. Vaak hebben ze een rouwkarakter.
Aansluitend hoort u zijn Heiliger Dankgesang voor strijkkwartet door Fien Van den Fonteyne, Eline Pauwels (viool), Ngoc Phung Ha (altviool) en Herlinde Verheyden (cello), eveneens opgenomen in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. In 1825 moest Ludwig van Beethoven het componeren aan zijn 15de Strijkkwartet meerdere weken staken doordat hij erg ziek was. Na deze helse periode schreef hij zijn arts ook een kleine canon: “Doktor sperrt das Thor den Todt, Note hilft auch aus der Not.” Daar toont zich weer de “Repelsteeltjeshumor” van Beethoven, maar ernstiger werd hij in het derde deel van het Strijkkwartet waar hij letterlijk de hogere machten dankt voor zijn genezing. Hij schrijft zelfs letterlijk “nieuwe kracht voelend” in de partituur. Mag het een Dankgesang aan de muziek, aan het leven zijn.
Dit concert is te bekijken op Podium 19 op vrijdag 26 februari om 22:53 of gratis herbekijken via VRT NU.

Podium 19 & Musica Divina op 27.03 om 23:22: Bach & Benjamin

Onder het motto ‘Zuurstof voor de ziel’ bracht Musica Divina hemelse muziek naar de Kempen, en dat in tien live concerten in de vroege herfst van 2020. Als festival dat zich focust op stilte, onthaasting, bezinning en het religieus erfgoed van de Kempen wil het een steentje bijdragen tot het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam. Muziek zorgt immers voor heling, voor schoonheid en af en toe zelfs voor een ervaring van het sublieme. Want dat wil Musica Divina 2020 bieden: Zuurstof voor de ziel.
Net in coronatijden is dit motto en de live beleving van muziek meer dan ooit broodnodig. Met uiterste respect werd deze festivaleditie opgedragen aan alle zorgverleners.
Benjamin Glorieux laat de cello meesterlijk tot klinken brengen. In het programma ‘Bach & Benjamin’ bracht hij op 3 oktober 2020 de beruchte eerste drie suites voor cello van Johann Sebastian Bach in de Begijnhofkerk van Hoogstraten. Benjamin Glorieux is een ware ontdekkingsreiziger in de muziek, een ziel die op zoek gaat naar het ware, goede en schone dat in klank verborgen zit. Ervaar Zuurstof voor de ziel! Dit concert is te bekijken op Podium 19 op zaterdag 27 maart om 23:22 of gratis herbekijken via VRT NU.
Musica Divina is het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen. Met bijna 1500 bezoekers in negen steden en gemeenten wist Musica Divina op een veilige manier een quasi uitverkocht live én internationaal festival neer te zetten in deze complexe tijden. Met dank aan de musici, de bezoekers en de partners die het mogelijk maakten. Zoals musici en bezoekers beaamden: Het was waarlijk zuurstof voor de ziel.