Poesia Divina

Van 2017 tot 2020 werd aan Musica Divina een nieuw luik gekoppeld: Poesia Divina. Elke festivaleditie werd aan negen dichters gevraagd een psalm te dichten uitgaande van het festivalmotto. Het is geen eenvoudige opdracht. Wat is een psalm, een gezongen gebed, anno het begin van de 21ste eeuw?

Het resultaat van deze fascinerende zoektocht is een heus “Kempens Psalmenboek” dat vanaf september 2021 te koop is in de betere boekhandel en Poëzieshop. Bestel hier jouw exemplaar. Alle filmopnames van de psalmen zijn overigens nog steeds te bekijken en te beluisteren op deze pagina. Het Kempens Psalmenboek wordt gepresenteerd op 16 september 2021 in CC De Werft in Geel.

Festival van Vlaanderen Kempen organiseerde Poesia Divina samen met het Poëziecentrum, in 2018 ook samen met CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, in 2019 met CC ’t Schaliken in Herentals en in 2020 met CC ’t Getouw in Mol. De allereerste editie vond plaats in de abdij van Tongerlo.

De dichters kregen quasi geen beperkingen opgelegd. De opdracht was een psalm te dichten die gelinkt was aan het festivalthema.
Tijdens Musica Divina 2017 werd dat: 'En ik hoorde een nieuwe hemel en een nieuwe aarde'. De dichters: Sofie Verdoodt, Bruno Neuville, David Troch, Lies van Gasse, Jeroen Theunissen, Sylvie Marie, Kurt De Boodt, Jana Arns en Frederik Lucien De Laere.

'Schaam je niet mens te zijn', het uitgangspunt van Musica Divina 2018, komt uit het gedicht 'Romaanse bogen' van Tomas Tranströmer, de Zweedse Nobelprijswinnaar voor literatuur. De dichters: Ruth Lasters, Paul Bogaert, Michaël Vandebril, Mark Van Tongele, Inge Braeckman, Lotte Dodion, Marc Tritsmans, Anna Borodikhina, Carmien Michels.

In 2019 koppelt Musica Divina zich aan het Leonardo da Vinci-jaar via het motto 'De klank van Da Vinci'. De dichters van deze editie zijn: Delphine Lecompte, Bart Stouten, Paul Demets, Charles Ducal, Gaea Schoeters, Maarten Inghels, Moya De Feyter, Els Moors en Lisette Ma Neza.

'Zuurstof voor de ziel', dat is het motto van Musica Divina 2020. De gezongen gebeden komen tijdens deze editie van de dichters Geert van Istendael, Runa Svetlikova, Peter Theunynck, Amina Belôrf, Reine De Pelseneer, Lucienne Stassaert, Luuk Gruwez, Bert van Raemdonck en Mahlu Mertens.

Dank aan iedereen die Poesia Divina mogelijk maakte. Dank aan de Vlaamse Gemeenschap, aan hoofdsponsor IOK, aan het Poëziecentrum, aan de diverse stads- en gemeentebesturen, aan de kerkfabrieken, de culturele centra en vanzelfsprekend de dichters die de uitdaging niet uit de weg gingen.

POESIA DIVINA 2017

Tijdens Musica Divina 2017 organiseerde Festival van Vlaanderen Kempen, met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poeziecentrum, het nieuwe project Poesia Divina. Negen Vlaamse dichters schreven een nieuwe psalm om vorm te geven aan hun idee van ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’, het festivalmotto van 2017.

Geniet nu thuis van deze mooi psalmen, voorgedragen door onze dichters in onderstaande filmpjes.


DOWNLOAD HIER OOK DE TEKST IN PDF

De 36 psalmen van Poesia Divina inspireerden fotografen Brigitte t'Sijen, Greet Verelst, Edwin Thys, Paul De Keyser, Luc Proost en Alidoor Dellafaille tot het creëren van bijpassend beeld. Deze werken worden gratis tentoongesteld in CC De Werft in Geel van juni tot en met september 2021. Lees hier meer informatie.

Sofie Verdoodt

Sylvie Marie

Jeroen Theunissen


Jana ArnsBruno Neuville

Kurt De Boodt

Lies Van Gasse

David TrochFrederik L. De Laere

POESIA DIVINA 2018

Festival van Vlaanderen Kempen organiseert samen met het Poëziecentrum en CC Zwaneberg de tweede editie van Poesia Divina. Negen dichters schreven een nieuwe psalm uitgaande van het motto Schaam je niet mens te zijn. Geniet nu thuis nog van de mooie psalmen van Poesia Divina 2019, voorgedragen door onze dichters in onderstaande filmpjes.

DOWNLOAD HIER OOK DE TEKST IN PDF.


Carmien Michels


Ruth LastersPaul Bogaert


Michaël Vandebril


Mark Van Tongele

Inge BraeckmanLotte Dodion

Marc TritsmansAnna Borodikhina


POESIA DIVINA 2019

festival van Vlaanderen Kempen organiseert samen met het Poëziecentrum en CC 't Schaliken de derde editie van Poesia Divina. Negen dichters schrijven een nieuwe psalm uitgaande van het motto de Klank van Da Vinci.

LEES HIER HET PSALMENBOEK VAN POESIA DIVINA 2019

Geniet nu thuis nog van de mooie psalmen van Poesia Divina 2019, voorgedragen door onze dichters in onderstaande filmpjes.


Bart Stouten


Gaea Schoeters


Charles Ducal


Maarten Inghels


Delphine Lecompte


Lisette Ma Neza


Els Moors


Moya De Feyter


Paul Demets


POESIA DIVINA 2020

Festival van Vlaanderen Kempen organiseert samen met het Poëziecentrum en 't Getouw de vierde en laatste editie van Poesia Divina. Negen dichters schrijven een nieuwe psalm uitgaande van het motto Zuurstof voor de ziel.

LEES HIER HET PSALMENBOEK VAN POESIA DIVINA 2020

Geniet nu thuis nog van de mooie psalmen van Poesia Divina 2020, voorgedragen door onze dichters in onderstaande filmpjes.


Lucienne Stassaert


Luuk Gruwez


Mahlu Mertens


Peter Theunynck


Geert van Istendael


Amina Belôrf


Reine De Pelseneer


Runa Svetlikova

Bert van Raemdonck


BEKIJK & BELUISTER HIER DE PSALMEN VAN POESIA DIVINA 2020
BEKIJK & BELUISTER HIER DE PSALMEN VAN POESIA DIVINA 2019
BEKIJK & BELUISTER HIER DE PSALMEN VAN POESIA DIVINA 2018
BEKIJK & BELUISTER HIER DE PSALMEN VAN POESIA DIVINA 2017